Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πως ξεκίνησε το Στόουνχεντζ

Πως ξεκίνησε το Στόουνχεντζ
Νέα στοιχεία έφεραν στο φως Βρετανοί ερευνητές, σχετικά με το διάσημο νεολιθικό της Βρετανίας, Στόουνχετζ, που πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε ναός των Δρυίδων.

Νέα μελέτη καταδεικνύει πως  500 χρόνια πριν την ανέγερση του Στόουνχετζ, περίπου το 3.000πχ, ένα ακόμα μεγαλύτερο κυκλικό λίθινο οικοδόμημα είχε χτισθεί ως νεκροταφείο, πιθανώς για οικογένειες της περιοχής. 
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέες μελέτες αποτεφρωμένων ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκαν στην περιοχή. “Επρόκειτο για άνδρες, γυναίκες, παιδιά, πιθανώς οικογένειες," αναφέρει ο καθηγητής του University College of London και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικ Πάρκερ Πίρσον.  
"Σκεφτήκαμε ότι ίσως ήταν ένα μέρος όπου τάφηκε μια δυναστεία μοναρχών, αλλά αυτό φάνηκε να είναι πολύ περισσότερο μια κοινότητα, ένα διαφορετικό είδος της δομής εξουσίας” σύμφωνα με τον ερευνητή.
 Μέχρι σήμερα πάντως, οι μελετητές και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν το μεγαλιθικό αυτό μνημείο, το οποίο προστέθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.
Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge) προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν “κρεμαστοί λίθοι” και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets