Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Έρευνα: Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο!!!!

Οι νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι πιθανό να υποστούν ελαφριά ζημιά από τις κεφαλιές με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, οι οποίες φαίνεται πως δεν είναι και τόσο αθώες.


Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή υπολογιστή-ταμπλέτας για να κάνουν επιτόπου νοητικά-γνωστικά τεστ σε μαθήτριες, που έπαιζαν σε μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου.
Όπως διαπίστωσαν, μετά τις κεφαλιές, οι νεαρές αθλήτριες ήταν αρκετά πιο αργές στην εκτέλεση ενός τεστ στην οθόνη, ενώ σε ένα άλλο τεστ οι επιδόσεις τους δεν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι κεφαλιές, ιδίως οι δυνατές, μπορούν να επιφέρουν αλλαγές σε μερικές τουλάχιστον νοητικές-γνωστικές λειτουργίες. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι κεφαλιές ίσως προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου», εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Τέξας, Αν Σερένο.
Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι όσο πιο πολλές ώρες έπαιζε μια μαθήτρια ποδόσφαιρο μέσα στην εβδομάδα (άρα έκανε και πιο πολλές κεφαλιές), τόσο επηρεάζονταν οι χρόνοι ανταπόκρισής της στο συγκεκριμένο νοητικό τεστ.



newsbomb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets