Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Εκθεση ζωγραφικής: Οι παγωμένες φιγούρες της Κάλλης Καστώρη

Εργα που αποτυπώνουν την αποξένωση της αστικής κοινωνίας (έως 24/2)

Εκθεση ζωγραφικής: Οι παγωμένες φιγούρες της Κάλλης Καστώρη



Τι είναι freeze; Το πάγωμα μιας στιγμής μέσα σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αέναη κίνηση. Πάγωμα μιας στιγμής το οποίο λειτουργεί σαν αποκάλυψη: παραμερίζει οτιδήποτε πλαστό, προσποιητό, προσχηματικό και εστιάζει στην ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η μήπως στην έλλειψη αυτής;




Αυτό το «πάγωμα», η καλύτερα «Freeze», δίνει τον τίτλο της έκθεσης της καλλιτέχνιδας Κάλλης Καστώρη στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών 5 και Μασσαλίας) που μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου καταγράφει με τρόπο απόλυτο την αποξένωση της αστικής κοινωνίας.



«Η απεικόνισή της αστικής κοινωνίας, τα ερωτήματα που προκαλεί αλλά και η αμφισβήτησή της αποτελούν κεντρικούς άξονες του έργου μου», μας λέει η καλλιτέχνης. «Η έννοια της αποξένωσης είναι πολύσημη: αποξένωση από τον εαυτό, από τους άλλους, από το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, είναι ταυτόσημη και με την ωριμότητα: ενηλικίωση σημαίνει να ζει κανείς στο μέλλον ή στο παρελθόν, σχεδόν ποτέ στο παρόν χαμένος σε φόβους, όνειρα, προσδοκίες και αυταπάτες, σχεδόν πάντα των άλλων. Έτσι και η προβολή της ομορφιάς, μιας συγκεκριμένης ομορφιάς _ της ομορφιάς των άλλων _ οδηγεί στην αποξένωση, γιατί αρνείται να μας συμπεριλάβει».



Οι άνθρωποι της πόλης και τα δεσμά τους αποτελούν ταυτόχρονα την αφορμή μιας σειράς παραστατικών πινάκων, που έρχονται στο προσκήνιο _ και ειδικότερα τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο «αστικής νωχέλειας» μια άλλη πλευρά της σύγχρονης ζωής. Οι πίνακες εστιάζουν σε ρεαλιστικές εικόνες αδράνειας και χαλαρότητας των κατοίκων της πόλης, κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους, στους οποίους το άτομο παρευρίσκεται, αλλά τους οποίους δεν οικειοποιείται. Εκεί το άτομο έρχεται σε αντίστιξη με το πλήθος δεδομένου του ότι μέσα στην πολυκοσμία αναδεικνύεται η μοναξιά και μέσα στη βουή η σιωπή.



Η Κάλλη Καστώρη γεννήθηκε στο Βόλο. Πήρε πτυχίο και δίπλωμα κιθάρας. Έδωσε πολλές συναυλίες και έπαιξε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2003 εισήχθη πρώτη στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και εγγράφηκε στο εργαστήριο του Γιώργου Γκολφίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ για το 1ο, 3ο, 4ο και 5ο έτος.

       

Η καλλιτέχνιδα ως υπότροφος του Ιδρύματος  Μιχελή, συνέχισε τις σπουδές της στο Wimbledon College of Art (2010-2011) στο Λονδίνο. Η παρουσίαση στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» θα σηματοδοτήσει την πέμπτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets