Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Εκατό τόνους διαστημικού υλικού την ημέρα δέχεται η Γη

Εκατό τόνους διαστημικού υλικού την ημέρα δέχεται η Γη
Το μέγεθος μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου είχε ο αστεροειδής που πέρασε "ξυστά" από τη Γη το πρωί της Παρασκευής. Ο 2012 DA14, όπως είναι το πλήρες όνομά του, πέρασε πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο γνωστό αντικείμενο ποτέ από τον πλανήτη μας και κυρίως "σχεδόν άγγιξε" τη Ρωσία, καθώς πέρασε μόλις 27.700 χιλιομετρα από τη χώρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός, καθώς ο αστεροειδής ήρθε πιο κοντά ακόμη και από τους τηλεοπτικούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους του πλανήτη.

"Ήταν σαν σκοπευτήριο σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) στη Ρωσία. Είναι τόσο σπάνιο να έρχονται δύο τέτοια αντικείμενα τόσο κοντά στη Γη την ίδια μέρα", δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Paul Chodas.

Στο διχασμό του επιστημονικού κόσμου για τη συσχέτιση των δύο φαινομένων, του μετεωρίτη που έπεσε στο Τσέλιαμπινσκ, στα Ουράλια Όρη και του αστεροειδή, ο Paul Chodas απάντησε ότι "πρόκειται απλά για σύμπτωση".

Ερευνητές και μηχανολόγοι της NASA εξετάζουν τις πραγματολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι δυνατόν να γίνει γνωστό αν κάποιος αστεροειδής ή κομήτης βρίσκεται, ή βρισκόταν στο παρελθόν, σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, με αφορμή αυτό το περιστατικό.

Ακόμη εξετάζεται αν θα μπορούσε να αποσταλεί διαστημόπλοιο ή να ληφθούν άλλα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή.

Εκτιμάται, πάντως, ότι πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ένα ιπτάμενο αντικείμενο, διαμέτρου δέκα χιλομέτρων, κατέπεσε στη σημερινή χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

"Ο πλανήτης γίνεται καθημερινά αποδέκτης εκατομμυρίων ιπτάμενων αντικειμένων, προερχόμενων από το διάστημα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η Γη δέχεται περίπου 100 τόνους διαστημικού υλικού την ημέρα", δήλωσε ο αστρονόμος Ντόναλντ Γίομανς. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ο ίδιος ότι η συχνότητα των φαινομένων της Παρασκευής είναι εξαιρετικά σπάνια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets