Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό

Πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερόΤο νερό αποτελεί το πολυτιμότερο, ή μάλλον καλύτερα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά. Καλό είναι λοιπόν, να μάθουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μαζέψουμε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και να το χρησιμοποιούμε σε άλλες χρήσεις όπως για να ποτίσουμε τα φυτά μας.


• Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά τοποθετώντας τα σε λεκάνη με νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση. Ιδιαίτερα για φρούτα και λαχανικά που θα καταναλώσετε ωμά (π.χ. σε ωμές σαλάτες) αφήστε τα μέσα στη γεμάτη λεκάνη με το νερό για 20 λεπτά τουλάχιστον τρίβοντας ελαφρά τις επιφάνειες των προϊόντων αυτών για να απομακρύνετε τυχόν ρύπους. Αδειάστε τη λεκάνη αποστραγγίζοντας όσο μπορείτε το νερό και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για άλλες δύο φορές τουλάχιστον, προκειμένου να εξασφαλίσετε σχολαστικό πλύσιμο και να αφαιρείτε πιο προσεκτικά τα μέρη των λαχανικών που είναι σαπισμένα. Το νερό που αδειάζετε μπορεί να συλλέγει σε κουβά και να χρησιμοποιηθεί στον κήπο.

• Μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο ζεστό νερό για να ξεπαγώσετε τρόφιμα και μην αποψύχετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου σε ιδιαίτερη προφυλαγμένη θέση για τουλάχιστον μία μέρα. Έτσι αποφεύγετε τελείως τη χρήση νερού για απόψυξη. Εναλλακτικά και όταν βιάζεστε μπορείτε να αποψύξετε τα τρόφιμα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, το οποίο μπορείτε να συλλέξετε για άλλες χρήσεις που να μη σχετίζονται με τρόφιμα (π.χ. κήπος). Για γρήγορη απόψυξη όταν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προβλεπόμενο πρόγραμμα σ’ ένα φούρνο μικροκυμάτων αποφεύγοντας έτσι τη χρήση νερού.

• Συγκεντρώστε σε μια λεκάνη το κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό και χρησιμοποιήστε το για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ή το πότισμα των φυτών.

• Κατά το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι απομακρύνετε όσα υπολείμματα τροφίμων μπορείτε από τα πιάτα και τα χρησιμοποιημένα σκεύη, βάλτε στην επιφάνειά τους λίγο κατάλληλο απορρυπαντικό και τοποθετήστε τα στον νεροχύτη. Γεμίστε τον με ζεστό νερό ώστε να διαλυθεί το απορρυπαντικό και αφήστε τα στο ζεστό νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Τα μεγάλα σκεύη γεμίστε τα μέχρι τη μέση περίπου. Κατόπιν τρίψτε τις επιφάνειες με κατάλληλο σφουγγάρι και ξεβγάλατε τα σκεύη με όσο γίνεται χαμηλότερη ροή.

• Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτο και να το βάζετε στο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, όταν υπάρχει, για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets