Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βιονικό χέρι με πραγματικές αισθήσεις και κίνηση

Μια επαναστατική τεχνολογία που αναμένεται να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ακρωτηριασμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο αναπτύσσουν στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία: ένα βιονικό χέρι με πραγματική αίσθηση αφής.
Το προσθετικό, βιονικό χέρι θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε έναν 20χρονο Ιταλό από τη Ρώμη που έχασε το κάτω μέρος του χεριού του σε ατύχημα.

Ηλεκτρόδια του προσθετικού χεριού θα συνδεθούν απευθείας με το νευρικό σύστημα (μέσο και ωλένιο νεύρο) του νεαρού προκειμένου αυτός να μπορέσει να ελέγξει την κίνηση, αλλά και να ανακτήσει τις αισθήσεις του μέσω των αισθητήρων που φέρει στο δέρμα του το βιονικό χέρι.

Στόχος της πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι “να χαρίσει ελπίδα και καλύτερη ποιότητα ζωής σε άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό” επισημαίνει ο Δρ Σιλβέστρο Μιτσέρα.

Το νέο βιονικό χέρι δέχεται μια πληθώρα ερεθισμάτων που ξεκινούν από το δέρμα, τα δάχτυλα και την παλάμη και φτάνουν μέχρι τον καρπό μέσω της λήψης σημάτων από τον εγκέφαλο και της αμφίδρομης ροής πληροφοριών μεταξύ εγκεφάλου και χεριού.

Η σύνδεσή του δε με το κεντρικό νευρικό σύστημα έχει ως στόχο να επιτρέψει στον ασθενή την εκτέλεση κινήσεων με ακρίβεια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το βιονικό χέρι μπορεί να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Προς το παρόν αυτό που τους απασχολεί είναι το βιονικό χέρι να γίνει αποδεκτό από τον οργανισμό του ασθενούς και η καλωδίωση να μπορέσει να γίνει εσωτερικά και όχι υποδόρια.

econews
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets