Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν

 Αν ρωτήσεις ένα ιδιοκτήτη  σκύλου θα σου πει ότι όταν του μιλάει ο σκύλος καταλαβαίνει τι του λέει. Και ενώ μέχρι τώρα φαινόσουν γραφικός αν υποστήριζες κάτι τέτοιο, σήμερα έρχεται η επιστήμη να σε επιβεβαιώσει. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει: Οταν ο σκύλος κλέβει φαγητό την ώρα που δεν τον βλέπεις σημαίνει ότι καταλαβαίνει ότι δεν τον βλέπεις.
Σύμφωνα με έρευνα της Dr. Juliane Kaminski, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Portsmouth του τμήματος Ψυχολογίας, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν οι ιδιοκτήτες τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Animal Cognition». Μελετήθηκαν τρεις κατηγορίες σκύλων: Σκύλοι της Αστυνομίας, σκύλοι-οδηγοί τυφλών και σκύλοι που ανιχνεύουν όπλα. «Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι οι σκύλοι είναι έξυπνοι, ευαίσθητοι αλλά όχι και ότι σκέφτονται σαν εμάς.

Και όμως η έρευνα δείχνει ότι καταλαβαίνουν τι θέλουμε από αυτούς» λέει σε συνέντευξή της η Dr. Juliane Kaminski. Και συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα αν η σκέψη τους αυτή έχει την ευελιξία της σκέψης του ανθρώπου. Αυτή είναι ικανότητα του ανθρώπου».

Στην έρευνα μελετήθηκαν 42 οικόσιτα θηλυκά σκυλιά και άλλα τόσα αρσενικά. Οι σκύλοι τοποθετήθηκαν σε δωμάτιο μαζί με τα αφεντικά τους. Στο δωμάτιο υπήρχε και φαγητό. Όταν τα φώτα έκλειναν τα σκυλιά έκλεβαν περισσότερο φαγητό και πιο γρήγορα από όταν τα φώτα ήταν ανοιχτά. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα σκυλιά καταλάβαιναν ότι τα αφεντικά τους δεν βλέπουν στο σκοτάδι και έτσι άρπαζαν γρήγορα το φαγητό. Συνέδεσαν μάλιστα το σκοτάδι με την τροφή. Σκοτάδι για αυτούς τους σκύλους σήμαινε τροφή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets